12 Nisan 2013 Cuma

Türkiye’nin Girişimcilik Ruhu Artıyor

    KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GEM (Global Entrepreneurship Monitor)  2012 Küresel Girişimcilik Raporuna göre, Türkiye’nin girişimcilik aktivitesinin arttığını açıkladı.
       KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; ‘’2012 yılında 69 ülkeden 198.000 kişi ile yapılan anket sonucu oluşturulan Küresel Girişimcilik Raporu’na (GEM) göre, Avrupa’da krizin etkisinin en fazla hissedildiği 2012 yılında Türkiye’de girişimci sayısı hızla artarken, Türkiye’nin girişimcilik notu %12.22’ye yükselmiştir.’’ dedi.
GEM 2012 Raporuna göre, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Çin, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerde 2012 yılında erken girişimcilik faaliyetlerinde azalmaların olduğunu belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; ‘’Türkiye, erken girişimcilik indeksi açısından araştırmaya katılan 30 etkinlik güdümlü ekonomi arasında 17. sırada yer almıştır. Bu oran, son 12 aydır girişimcilik faaliyeti yapmayı planlıyor ya da yeni bir girişimcilik faaliyetine başlamış kişilerin 18-64 yaş arası yetişkin nüfusa oranı, 2006 yılında % 6.11 iken, bu oran 2012 yılında % 12.22’lere çıkmıştır. GEM 2012 raporuna göre, kuruluş aşamasında olan girişimcilerin, 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusa olan oranı, Türkiye‘de 2006 yılında % 2.2 iken, 2012 yılında bu oran %7.25’e çıkmıştır. Yani, 2012 yılında daha fazla kişi, son bir senedir, yapmayı düşündüğü bir iş için para biriktirmeye başlamak,  yer aramak, bir kuruluş kadrosu oluşturmak, iş planı üzerinde çalışmak gibi hazırlıklar yapmıştır. Bu artışla Türkiye, etkinlik güdümlü ekonomilerin ortalamasına olan %7.82’ye yaklaşmıştır’’ dedi.
    Kar amacı gütmeyen bir akademik araştırma konsorsiyumu olan GEM’in amacının, ülkelerde girişimcilik faaliyetinin düzeyini belirlemek, girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü belirlemek, ülkeler arasındaki farklılığa neden olan faktörleri tayin etmek ve girişimciliği geliştirmeye yönelik politikalar önermek üzere girişimcilik faaliyeti ile ilgili nitelikli araştırma verileri oluşturmak ve bu verileri geniş kitlelere sunmak olduğunu belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; ‘’GEM 2012 Raporuna göre, uluslararası karşılaştırma yaptığımızda, Brezilya hariç, diğer BRIC ülkelerinde kuruluş aşamasındaki girişimcilik faaliyetlerinde düşüş olmuştur. Çin’de 2011 yılında %11 olan bu oran, %5.45’e düşmüştür. Piyasada 3.5 seneden fazla süreden beri girişimcilik faaliyetinde bulunmuş kişilerin, yetişkin nüfus içindeki oranını gösteren bir indeks olan Kurumsallaşmış girişimcilik indeksi, Türkiye’de 2011’de % 7.96 iken, 2012’de % 8,68’e çıkmıştır. Erken dönem girişimcilik faaliyetlerinin sürekliliğinde, yani 3.5 yıldan daha fazla piyasada faaliyette bulunmayı başaran girişimci sayısında artış olmuştur. Uluslararası karşılaştırma yaptığımızda, BRICS ülkeleri arasında, Rusya’da kurumsallaşmış girişimcilik faaliyetleri 2011 yılında %4.34 iken, 2012 yılında %2.05’e düşmüştür. Diğer BRICS ülkeleri olan Çin ve Güney Afrika’da düşüşler, diğer indekslere göre az olmuştur. Buna karşılık, Brezilya’da bu oran 2011 yılında %12.23 iken, 2012 yılında %15.19’a yükselmiştir’’ dedi.
    Ülkemizde gerek girişimcilik politikalarının oluşturulmasında, gerekse destek mekanizmalarının tasarlanması ve uygulanmasında öncü bir kuruluş olan KOSGEB’in, Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri geliştirmek için çalışmalarına devam edeceğini açıklayan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; ’’Ülkemizin 2023 yılına kadar, yıllık ihracatımızı 500 milyar dolar seviyesine çıkaracak, en az 10 küresel marka oluşturacak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak hedefi doğrultusunda, bir yandan kurulu ve güçlü KOBİ’lerimizde katma değeri artırırken; diğer taraftan da birçok yeni işletmenin doğuşuna ve yükselişine katkı sağlamaya çalışıyoruz.
KOSGEB olarak, ülkemizde girişimci havuzunun genişlemesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve daha fazla girişimcimizin olması adına önemli çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaların meyvelerini topluyoruz.
    Bu konuda Küresel Girişimcilik Monitörünün yayımladığı rakamlara bakmak yeterli olacaktır. 2007 yılında sadece % 5.6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimizin, 2012 yılında 12.22’ye yükselmiş olması girişimcilik tablosunun daha dengeli bir hal kazandığını, eğitim seviyesi yüksek kesimlerde de girişimciliğin arttığını göstermektedir.
    Bu gelişmede, KOSGEB olarak üzerinde durduğumuz husus, girişimciliğin bir bilgi ve eğitim işi olarak algılanmasıdır. Bu nedenle, özellikle 2010 yılından bu yana girişimcilik eğitimlerimizi çok radikal bir şekilde artırdık, yaygınlaştırdık.
KOSGEB’in belirlediği standartlara uygun olarak, belediyelerin, İŞKUR’un, STK’ların ve üniversitelerin girişimcilik eğitimleri düzenlemelerini sağladık. 2010 yılından bugüne kadar girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 115 bini geçmiştir. Bu 115 bin vatandaşımız arasında Türkiye’nin en ücra köşelerinde yaşayanlar var, kadınlarımız, şehit yakınlarımız, gazilerimiz, engellilerimiz var.
    Girişimcilik eğitimlerinden yararlanan arkadaşlarımıza yine KOSGEB aracılığıyla yeni girişimci desteği veriyoruz. Yeni girişimci desteği ile girişimcilerimize 30 bin lirası hibe olmak üzere toplamda 100 bin TL destek sağlıyoruz.
2010’dan bugüne kadar, 6 bine yakın vatandaşımız bu destekten yararlandı ve kendi işini kurdu ve bunların yüzde 43’ü kadın girişimcilerimizdir.
  Girişimcilik konusundaki duyarlılığın ve bilincin artması kapsamında, KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin motivasyonunu artıracağını düşündüğümüz, ‘’KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’’ni geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. 2012 yılı ödül törenini Sayın Başbakanımızın da onurlandırması, KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz için gerçekten de son derece değerli bir jest olmuştur. Avrupa Girişimcilik Ödülleri’nde, 2011 yılında Düzce Üniversitesi’nin girişimcilik ruhunun geliştirilmesi kategorisinde, 2012 yılında ise Denizli Belediyesi’nin sorumlu girişimcilik kategorisinde birincilik kazanmaları da girişimcilere verdiğimiz değeri göstermesi bakımından önemlidir‘’ dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder