26 Nisan 2013 Cuma


Denizdeki petrolü emen sünger geliştirdi



Deniz kazalarından sonra ortaya çıkan petrol kirliliğini önlemek amacıyla başlayan çalıştırmalar sonuçlandı. TÜBİTAK uzmanları tarafından geliştirilen özel sünger sayesinde denizlerde oluşan petrol kirliliği kısa sürede temizlenebilecek.

Özel yapıya sahip bu süngerler, su yerine sadece denize dökülen petrolü emecek. Yüksek teknoloji ile geliştirilen sorbent, ağırlığının 25 katı kadar petrolü emebiliyor. Türk boğazlarından yılda yaklaşık 150 milyon ton petrol geçerken, dünya denizlerinde her yıl yaklaşık 2 milyar ton petrol taşınıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay, Polimerik Jeller Araştırma Laboratuvarı’nda ‘süngerimsi madde’ olarak bilinen petrol sorbentini geliştirdi. Sorbent projesi için TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı da  450 bin lira destek verdi.
    Denize yayılan petrol ve türevlerinin daha önce de mekanik olarak suyun yüzeyinden alınabildiğini belirten Prof. Dr. Okay, “Şu an piyasada olan ticari sorbentler de petrolü emebiliyor. Ancak sadece bir defa kullanılabiliyor ve kullanım sonrası bir atık oluyor.” dedi. TÜBİTAK, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla kauçuk esaslı emici bir sorbent üretip uluslararası patentini aldıklarını belirten Okay, 1 gramı 25 gram petrolü 1 dakika içinde emen yeni sorbenti geliştirdiklerini kaydetti. Prof. Dr. Okay, ağırlığının 25 katı kadar petrol emen sorbentin İstanbul Boğazı’nda kullanılabileceğini söyledi. Okay’ın geliştirdiği sorbent petrole doyduktan sonra denizden çekilecek ve bir makine yardımıyla sıkılacak. Sorbent tekrar kullanılabildiği için çalışmalar hızlı bir şekilde tamamlanacak. Sorbentin seri üretimi için destek beklediklerini belirten Okay, deniz kirliliğini araştıran bazı birimler dışında sorbente ilgi gösterilmediğini söyledi.

1 yorum:

  1. Dikkat.

    Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
    faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

    Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun.
    Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com)

    Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor

    (1) Tam adi: ....................
    (2) Kredi Tutari: ...............
    (3) Kredi Süre: ..............
    Dogum (4) Tarih: .................
    (5) Cinsiyet: .........................
    (6) Medeni Hali: ...............
    (7) Ülke:
    (8) Devlet: .....................
    (9) Ev adresi: .........
    (10) Ofis adresi: .........
    Kredinin (11) Amaç:
    (12) E-posta adresi:
    (13) Telefon numarasi: ...........
    (14) Faks numarasi: .............

    Bay Web Luis

    YanıtlaSil