29 Nisan 2013 Pazartesi

KONU: GİRİŞİMCİLİK
SORU:Merhaba...Sizden bir konuda yardım istiyorum. Yeni bir iş kurmak isteyen genç girişimcilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini ve hedeflerine ulaşmak için izlemeleri gereken yolu anlatır mısınız? Teşekkürler
CEVAP:Girişimcilik; bilgi ile becerinin, teori ile pratiğin, para ile yeteneğin, çabukluk ile sabrın iç içe geçtiği bir hayat potası.Genç biri kendi işinin sahibi olmak istediği zaman ona “bunu niçin yapmak istiyorsun?” diye sorarım. Eğer “başkasına hizmet etmemek için” cevabını verirse, onun yanlış yolda olduğunu düşünürüm. Çünkü kendi işinizi kurduğunuzda başkasına daha fazla hizmet etmek zorunda kalacaksınız.Kısacası, gurur veya haysiyet gibi duygusal nedenlerle kendi işinizi kurmak istiyorsanız, ilk işiniz bu işten vazgeçmek olsun!
Genç iseniz, bir yetişkinle ortak olmanızı öneririm. Gençlerin enerji ve tutkusu, yetişkinlerin sabır, sermaye ve tecrübe gibi kaynaklarıyla birleşince başarılı girişimcilik öyküleri ortaya çıkıyor.İki genç ortak olduğunda genelde başarısız olamıyorlar. Çünkü genelde ikisinin de parası ve tecrübesi yetersiz oluyor. Az zamanda zengin olmak istiyorlar. Hepsinden önemlisi birbirlerine laf geçiremiyorlar. Bir genç yaşıtı bir gençten emir aldığı zaman, kendini “akılsız”, beceriksiz, silik ve ezik hissediyor! Bir süre sonra iktidar ve ego çatışmaları başlıyor.İkinci önerim umutlarınızı yüksek sabit giderlerinizi düşük tutun! Sabit giderlerin neler olduğunu bilmiyorsanız, bu işe hiç girmeyin! Piyango bileti almayı deneyin, hiç olmazsa siz kaybetseniz de “milli sermaye” kazanır!Para kazanmaya başlayınca, hayat standartlarınızı hemen yükseltmeyin. Kazandığınız ilk parayı, harcamaya değil yatırıma yöneltmeniz gerekir. İleride daha fazla harcamak için, başlarda harcamamanız gerekiyor.Sermayenizi üçe ayırın: başlangıç, yürütme ve büyütme sermayesi. Elinizde 10.000+$ var ise, bunun 4000$ kadarını işi kurmaya, 4000$ kadarını işi yürütmeye, 2000$ kadarını işi büyütmeye ayırmalısınız. 4000 $ işi kurmak için yeterli değilse, o zaman yeterli sermaye miktarına ulaşıncaya kadar paranızı çoğaltmalısınız.Türk girişimcilerin çoğu “göç yolda düzelir” inancıyla hareket ettiğinden, eldeki 10.000$ lık sermayenin tamamını işi kurmaya harcıyor. Bir ay sonra maaş ödemeye, işi tanıtacak reklamlar vermeye, kira ve telefon gibi işletme giderlerini ödemeye paraları kalmıyor. Parasızlık da moral bozukluğu ve atalet yaratıyor.Kurulan yeni işletmelerin %90 ı batar. Bunu unutmayın. Yeni kurulan işletmelerin %85’i 5 yıl içinde batıyor. İşe giriş maliyeti kadar çıkış maliyetini de düşünün. İşe girmek kolay çıkmak zordur, bunu da bilin.
Bir iş adamına göre ortaklık üç halde bozulurmuş:
- çok para kazanılınca (diğer ortak olmasa daha çok kazanırım)
- hiç para kazanılamayınca (diğer ortak yüzünden zarar ediyorum)
- ve işe ortakların kadınları karışınca! ( “bak herif ortağın evinde sen de gördün, yeni kanepe takımı ve perdelik almışlar, elalem şirketin parasını çatır çatır yiyor, bir de erkek olacaksın!”)
Üçüncü maddeye katılmayabilirsiniz (özellikle bayanlar katılmayacaktır) buna saygı duyarım, zaten ben de kıdemli bir iş adamının görüşünü naklediyorum. İlginç olan nokta, Üzeyir Garih ile İshak Alaton’un tam 40 yıldır eşlerini birbirleriyle görüştürmemeleri.
Okuma önerileri:

1. “PG 99 ile kazanmak” adlı kitabı okuyun. (Dünya yayıncılık)
2. Girişimcilik adlı sistem yayıncılıktan çıkan kitabı okuyabilirsiniz.
3. “Başkasına çalışarak zengin olunmaz” (Alkım Yayınları)
4. Düşün ve zengin ol/Altın kitaplar
5. Platin dergisi / Aylık
6. Zengin baba yoksul baba/ Robert kiyasaki
7. “sevdiğin işi yap, para ardından gelecektir” (kuraldışı)

1 yorum:

  1. Dikkat.

    Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
    faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

    Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun.
    Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com)

    Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor

    (1) Tam adi: ....................
    (2) Kredi Tutari: ...............
    (3) Kredi Süre: ..............
    Dogum (4) Tarih: .................
    (5) Cinsiyet: .........................
    (6) Medeni Hali: ...............
    (7) Ülke:
    (8) Devlet: .....................
    (9) Ev adresi: .........
    (10) Ofis adresi: .........
    Kredinin (11) Amaç:
    (12) E-posta adresi:
    (13) Telefon numarasi: ...........
    (14) Faks numarasi: .............

    Bay Web Luis

    YanıtlaSil